אטום ומסוגר אך פתוח, אוורירי ומואר, שילוב בין צבעים מנוגדים המייצרים קונטרסט ודרמה בין נפחים. אלו רק חלק מהמאפיינים של הבית הפרטי המרשים בקיסריה שתכננו דן והילה ישראלביץ', בעלי המשרד ישראלביץ' אדריכלים.

וילה בקיסריה בעיצוב דן והילה ישראלביץ. צילום: עודד סמדר

קונספט המבנה הגיאומטרי הוכתב על פי דרישות הפרוגרמה תוך התייחסות לתוואי השטח עליו ממוקם הבית. קומת הקרקע תוכננה כך שהיא משדרת פתיחות וקלילות מרביים וניכר כי הושם דגש רב על הקשר בין פנים הבית לחלל החוץ. יחסי הגומלין שיצרו האדריכלים בין פנים לחוץ, אפשרו יצירת בית מוצף אור ואוויר טבעי ובד בבד מכניסים באופן הרמוני את המתרחש בחוץ, פנימה.

החוץ משתלב עם הפנים. צילום: עודד סמדר

הבית מתפרש על פני שלוש קומות - קומת הכניסה רחבת ידיים המיועדת לפעילות חברתית וכוללת את המטבח, פינת האוכל, הסלון ובנוסף את סוויטת ההורים. המדרגות הצפות והמסדרון הפתוח לחלל הכפול, מובילים היישר לקומת חדרי השינה של שני הילדים הכוללת בנוסף חדר רחצה מרווח וחדר שירות. בקומת המרתף ממוקם חלל עבודה מרווח שעוצב במראה מודרני מוקפד עטיר אלמנטים ויזואליים וטיפוגרפיים.

חזיתות הבית הפונות לרחוב תוכננו במראה מסתורי ומרומז המאפשר פרטיות מרבית לבני הבית השוהים בתוכו. האדריכלים השכילו ליצור חרכי אור ורטיקליים עשויים מתכת שחורה המאפשרים לאור והאוויר לבקוע דרכם.

התכנון הגאומטרי הנקי והסימטרי נשמר גם בחלקו השני של הבית שפונה לגינה אינטימית ומאובזרת. בין שתי הקומות מפריד סטריפ בטון הוריזונטלי. קירות הוויטרינה יוצרים תחושה אוורירית ופתוחה ומסגרות האלומניום הכהות יוצרות קונטרסט ודרמה אל מול חיפוי החוץ הבהיר.

מהסלון אל הגינה. צילום: עודד סמדר

תכנונה של הפרגולה הבנויה, המיתמרת מעל פינות הישיבה החיצוניות, נשען על תפיסה מדברית מסורתית תוך יצירת אינטרפרטציה עדכנית המותאמת לימנו אנו. האדריכלים השכילו ליצור עבור לקוחותיהם מעין נווה מדבר מודרני  שאינו מתעלם מהאקלים הים תיכוני, אלא רותם אותו ליצירת אדפטציות והתאמות עבור הצללות וקירור טבעי של המבנה. המשרביות, בדמות עיגולים בקוטר זהה החורצים את תקרת הבטון, סוככות על פינות הישיבה ומשרתות את קונספט תכנון לא רק ברמה האסתטית אלא גם כערך פונקציונלי אמיתי. ממש כמו בבניה המזרח תיכונית הקדומה, אלמנט הסבכה יוצר חשיפה מאוזנת של אור השמש וסירקולציה של אוויר טבעי שמכניס משב רוח ומקרר ולו במעט את חללי הפנים. אופן יישומן הוא פועל יוצא של שיכלול האקלים באזור וכיווני האוויר ביחס לתכנון החצר והפנים.

גובה ומרחב, מבט אל גרם המדרגות. צילום: עודד סמדר

עם הכניסה לבית נחשפים הבאים לחלל הכפול המיתמר לגובה של כשישה וחצי מטרים ומייצר תחושה של גובה ועוצמה. אל מול דלת הכניסה תוכנן פאטיו פנימי במבנה קובייה עשויה קירות זכוכית  ALL GLASS מעליה סקיילייט שמציף אותה באור טבי ובתוכה נשתלו עצי במבוק טבעיים המכניסים את הטבע ואווירה של חופש הביתה. 

פאטיו פנימי. צילום: עודד סמדר

אותו מראה עוצמתי נשמר גם בסלון בו יצרו קיר במראה דרמטי מחופה מתכת בגוון טבעי ובהיותו כזה, מהווה FOCAL POINT שקשה להתעלם ממנו. הוא תוכנן בקומפוזיציה א-סימטרית ובו חלונות ורטיקליים צרים, ספריה ברזל שחורה מסוגננת וגבוהה במיוחד הכוללת ספרות ואקססוריז בגוונים עזים שמוסיפם עניין וצבע לחלל וביניהם קמין 'בילט אין'.

מטבח אינטגרלי. צילום: עודד סמדר

ככלל, ניכר השימוש בחומרים טבעיים, מוטיב המאפיין את עבודתם של השניים. כך למשל חזית המטבח המוקפדת והמינימליסטית, חופתה פורניר במבוק. האדריכלים השכילו להטמיע בחלקה הגבוה את מערכות השונות ובחלקה התחתון חזיתות אינטגרליות מאחוריהן מקרר אינטגרלי ופתרונות אחסון רבים. המדרגות הקונסוליות שמובילות לקומת המגורים עטופות בתושבת גרניט שחורה ואת המסדרון הפתוח לחלל הציבורי, מלווה מעקה זכוכית שקופה ואוורירית.  

 הבריכה. צילום: עודד סמדר